Apel direcţionare 2%

APEL: Direcţionează 2% din impozitul tău pe venit pentru susţinerea acţiunilor şi proiectelor ASOCIAŢIEI CULTURAL-EDUCATIVE ZESTREA CARPAŢILOR!

Ce este 2%?

Sistemul 2% permite contribuabililor, persoane fizice, să direcţioneze 2% din impozitul lor pe venit către o entitate nonprofit. Este un sistem prin care cetăţenii au posibilitatea să decidă în mod direct ce se întâmplă cu impozitele lor (conform dispoziţiilor art. 57, alin.4 din Legea 571/2003). Această sumă nu reprezintă o sponsorizare sau o donaţie, ci este o parte a bugetului de stat direcţionată de către fiecare cetăţean în parte spre sectorul non-guvernamental. Puteţi direcţiona această sumă către o singură organizaţie non-profit depunând/expediând formularul aferent până la data de 15 mai 2012.

Ce trebuie să faceţi?

1. Dacă aţi realizat în anul 2011 venituri din salarii sau pensii (valabil numai pentru pensiile mai mari de 1.500 RON), veţi completa Formularul 230 - Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual;
2. Dacă aveţi venituri din alte surse (cedarea folosinţei bunurilor, activităţi independente - profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, activităţi comerciale, etc.) veţi completa Formularul 200 - Declaraţie specială privind veniturile realizate în anul 2011, la toate capitolele aferente tipului de venit obţinut.

Ce date veţi completa?

În formular este necesar să completaţi datele de identificare ale contribuabilului (cu numele, iniţiala tatălui, prenumele, codul numeric personal - le găsiţi pe toate în actul de identitate)şi adresa domiciliului dumneavoastra fiscal.
Restul datelor necesare ne-am permis să le completăm noi (bifând căsuţa aferentă susţinerii unei entităţi nonprofit şi introducând datele de identificare ale fundaţiei noastre).
Rubrica SUMA - ar trebui completată cu suma reprezentând 2% din impozitul pe venit, virat la stat pentru anul 2011. În situaţia în care nu cunoaşteţi suma care poate fi virată, nu veţi completa această rubrică, urmând ca organul fiscal să calculeze şi să vireze suma admisă, conform legii.
Înaintea depunerii sau expedierii sale, prin scrisoare recomandată, către organul fiscal pe al cărui teritoriu se află amplasat domiciliul dumneavoastră fiscal, mai este necesar doar să completaţi data şi să semnaţi formularul.

Reţineţi vă rugăm! Ultima zi de depunere sau de expediere a documentelor este 15 mai 2012.

Nu uitaţi să vă opriţi o copie!

Pentru adresele agenţiilor de administraţie fiscală din teritoriu vă rugăm să accesaţi: 

Echipa ASOCIATIEI “ZESTREA CARPAŢILOR” COMARNIC, PRAHOVA, ROMÂNIA vă stă la dispoziţie la telefon 0244 390 262 sau 0766 404 284
sau pe adresa de mail: asociatiazestreacarpatilor@yahoo.com  cu  informaţii, cu formulare şi orice alte detalii pe care le consideraţi necesare pentru a vă decide în favoarea asociaţiei noastre.

VĂ MULŢUMIM!

MODALITATE DE COMPLETARE A DECLARAŢIEI 230

Formularul se completează şi se depune de către toate persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate acestora, în mod opţional, atunci când contribuabilii optează pentru virarea unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţeaza şi funcţionează în condiţiile legii.

Este important de menţionat că pentru contribuabilul care alege să depună Declaraţia 230, acest lucru nu implică nici un cost, cei 2% din impozit ce urmează să fie redirecţionaţi fiind direcţionaţi de către stat din impozitul deja plătit de către contribuabil în anul precedent.

Contribuabilii care îşi exprimă această opţiune pot solicita direcţionarea acestei sume către o singură entitate nonprofit (ONG).

ASOCIAŢIA CULTURAL-EDUCATIVĂ “ZESTREA CARPAŢILOR” COMARNIC
CIF 23781407
CONT IBAN: RO 50BRDE300SV43500443000 – BRD AG.COMARNIC

Termenul de depunere: 15 mai 2012

În cazul persoanelor fizice care au realizat venituri ce se pot incadra in grupele de mai jos, redirecţionarea celor 2% din impozitul plătit se face prin simpla completare a declaraţiei 200 (prin urmare nu mai trebuie completată declaraţia 230):
1.1. Activităţi independente
1.2. Cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, realizate în calitate de proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal
1.3. Activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real
1.4. Câştiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare (această prevedere nu se aplică pentru veniturile realizate pe parcursul anului 2009)
1.5. Câştiguri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract
În cazul persoanelor care au realizat aceste venituri (cu excepţia câştigurilor din transferul titlurilor de valoare – câştiguri ce nu sunt scutite de la impozit pe parcursul anului 2009), depunerea Declaraţiei 200 este obligatorie chiar dacă nu doresc redirecţionarea celor 2% din impozit.

Ce informaţii trebuie să avem pentru a completa Declaraţia 230?

- Suma reprezentând 2% din impozitul plătit – această informaţie se regăseşte în Fişa Fiscală a fiecărui angajat
- Denumirea unităţii Beneficiare a redirecţionării.
- Codul de Identificare Fiscală al unităţii Beneficiar a redirecţionării
- Contul Bancar al unităţii Beneficiare a redirecţionării.

De asemenea, la depunerea Declaraţiei trebuie anexată Fişa Fiscală şi o copie după actul de identitate.

Important: Este de preferat ca Declaraţia 230 să fie completată integral de mână (cu pix albastru) pentru a nu exista suspiciunea la ANAF că declaraţia a fost completată de Beneficiar şi doar semnată de către Contribuabil.